3.52 Napotki za šole pri javnih naročilih prehrane
Odvetnica Miriam Ravnikar Šurk
Ne zgolj za šole, tudi za druge institucije, v okviru delovanja katerih je potrebno zagotavljati prehrano (vrtci, bolnišnice, domovi za starejše, zapori) je pomembno, da upoštevajo določilo osmega odstavka 84. člena Zakona o javnem naročanju (Uradni list RS, št. 91/15, 14/18, 121/21 in 10/22; v nadaljnjem besedilu: ZJN-3, ki pravi: »Pri merilih za izbiro ponudbe pri naročanju živil se prednostno upoštevajo živila, ki so v shemah kakovosti (na primer sezonsko pridelana živila na integriran način, sezonsko pridelana živila na ekološki način ipd.), živila, ki so proizvedena po nacionalnih predpisih o kakovosti živil ter živila, ki so trajnostno pridelana in predelana in je zagotovljena višja kakovost živil z vidika večje svežine ali nižjih okoljskih obremenitev pri prevozu.«.
Ne le…