Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Smernice o preverjanju PCT pogoja za šole

1.10.2021, Vir: Informacijski pooblaščenec

Smernice Informacijskega pooblaščenca

Smernice o preverjanju PCT pogoja za šole

Namen dokumenta: Smernice odgovarjajo na najpogostejša vprašanja v zvezi s preverjanjem pogojev PCT, s katerimi se soočajo šole.

Ciljne javnosti: Šole kot delodajalci, zaposleni na šolah, učenci, dijaki, starši, skrbniki in drugi uporabniki, ki morajo skladno z vladnimi ukrepi za zajezitev širjenja virusa SARS-CoV-2 zagotoviti izpolnjevanje pogojev PCT za svoje zaposlene in uporabnike storitev.

Status: Javno. Verzija: 1.0

Datum izdaje: 24. 9. 2021

Avtorji: Informacijski pooblaščenec, ilustracije: Freepik

Ključne besede: Smernice, PCT pogoji, delovna razmerja, COVID-19, obdelava osebnih podatkov, pravne podlage, nameni obdelave, hramba osebnih podatkov, pravice posameznikov, evidence dejavnosti obdelave, varnost osebnih podatkov.

Uvod

Informacijski pooblaščenec (IP) je neodvisen državni organ, ki varuje dve temeljni človekovi pravici: pravico varstva osebnih podatkov in pravico dostopa do informacij javnega značaja. Zakon daje IP pristojnost za podajanje nezavezujočih mnenj glede obdelave osebnih podatkov, nima pa pristojnosti za podajanje mnenj glede smiselnosti in zakonitosti ukrepov za obvladovanje epidemije, ustavnopravne skladnosti sprejetih odlokov ter ostalih vprašanj, ki se neposredno ne dotikajo varstva osebnih podatkov.

Pri preverjanju, ali posameznik izpolnjuje pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT pogoji) pride do obdelave osebnih podatkov v zvezi z zdravjem. Ti podatki so zaradi svoje občutljive narave po zakonodaji posebej varovani. Splošna uredba o varstvu podatkov določa, da mora vsak upravljavec za zakonito obdelavo osebnih podatkov vedno imeti pravno podlago. Pravno podlago mora tako imeti na primer šola, ko preverja PCT pogoje pri svojih zaposlenih ali drugih osebah, ki zanjo opravljajo dela (npr. študenti, pripravniki), pa tudi pri

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih